C#nedir?com Homepage
Forum Home Forum Home > C# / .NET > Visual C#
  New Posts New Posts RSS Feed - SQL server kurmadan SQL sorgusu mümkün mü
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

SQL server kurmadan SQL sorgusu mümkün mü

 Post Reply Post Reply
   

Author
Message
phrozen View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 16 Ocak 2005
Status: Offline
Points: 1157
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote phrozen Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: SQL server kurmadan SQL sorgusu mümkün mü
    Posted: 24 Şubat 2005 at 13:21
Borland C++ Builder ile;

ADOQuery1->SQL->Clear();
ADOQuery1->SQL->Add("Select [Site Adı], [Adres] From Siteler");
AnsiString ekle="%"+Edit1->Text+"%";
ADOQuery1->SQL->Add("Where [Site Adı] like"+QuotedStr(ekle));
ADOQuery1->Open;

ile SQL server kurmadan access veritabanından SQL sorgusu yaptırabiliyordum. Visual C# ile nasıl olacak sorusuna, tüm hazır bileşenleri araştırmama rağmen bir türlü yanıt bulamadım. Yoksa mümkün değil mi?

Büyük işler tecrübeyle başarılır,tecrübe ise hataların toplamıdır
Kuyuya düşmüş bir kurbağa için gökyüzü,kuyu yarıçapının karesiyle pi sayısının çarpımına eşittir
Back to Top
yeni View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 07 Aralık 2004
Location: Türkiye
Status: Offline
Points: 327
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote yeni Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 Şubat 2005 at 17:57

sanırım bir yerde kavram kargaşası olmuş. sql yapısla sorgulama dilinin kısaltılması ve birçok veritabanına erişirken, düzenlerken kullanabileceğimiz komut satırı.

yani bu ms sql server yada my sql veya oracle veya acces olması mühim değil. sql bir komut satırıdır ve herhangi bir veritabanı için kullanabilirsin.

--------------

Visual C# ile nasıl olacak sorusuna, tüm hazır bileşenleri araştırmama rağmen bir türlü yanıt bulamadım

----------

 

bu konuda makalelerden ado.net kısmını inceleyebilirsin. çok faydalı yazılar var.

Programlamayı Seviyorum...
Back to Top
Boot View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group


Joined: 17 Ağustos 2004
Status: Offline
Points: 1585
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Boot Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Şubat 2005 at 09:56
Valla C# sana baglanti ve sql execute eten icin bir cok component sunar. Data kisminda Access ve MSSQL icin ayri ayri componentlar vardir. Onlari kullanabilirsin ... Istersen http://www.ozzydotnet.com dan Boot Components i indirirsen onun icindede var bir tane data componetn ...

Simdi olaya gelince. yeni nin dedigi gibi kavram kargasasi olusmus. Yani SQL Server in sql execute edebilmenle alakasi yok. SQL Server senin SQL Databaselerini o makinada tutabilmeni saglar. SQL Execute edebilmek icin ise ona ihtiyacin yok. Bu isi ADO ve ADO.NET yaparlar ki zaten .NET i kurdugunda gerekli componentlar otomatikman kurulur. Senin yapman gereken bir connection actirmak ve sonrada sql komutunu bu connection i kullanarak isletmek. Buda dedigim gibi SQL Serverla uzaktan yakindan iliskili degildir. Sana yardimci olucak sey ADO.NET tir ki oda zaten kuruludur.

Bu durumda access icin
System.Data.OleDb icindeki OleDbConnection ve OleDbCommand senin isini gorur...
Back to Top
phrozen View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 16 Ocak 2005
Status: Offline
Points: 1157
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote phrozen Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Şubat 2005 at 15:37
Teşekkürler. Program yazmada çok çok iyi olmadığımı {en azından nuhtan kalma C64 zamanlarını saymazsak-ki o zaman basicde çok iyiydim :)} ve özellikle c#' ı ve neti yeni öğrendiğimi söylemiştim. Ancak sanırım tam anlatamadım ya da ben anlamadım. Ben mevcut bir mdb dosyasına bir bağlantı sağladıktan sonra SQL komutları ile dibine kadar kıpraşmak, eşelemek vs istiyorum. Tablo yaratmak, yeni komplex sorgularla yeni yeni tablolar oluşturmak, verilerimi süzmek vs. O zaman sanırım oleDbAdapter değil Boot' un da yazdığı oleDbCommand mı kullanmam gerekiyor. Kafam karıştı. Yani bir kez mdb bağlantısı sağladıktan sonra ikinci kez bir connection oluşturup burada mı süzmem gerekiyor? ADO.net makalelerine baktım hemen hepsinde SQL serverla ilgili anlatımlar var. Ya benim kafam karışmış ya da biraz ara veriim ben ya da her ikisi de :)
Büyük işler tecrübeyle başarılır,tecrübe ise hataların toplamıdır
Kuyuya düşmüş bir kurbağa için gökyüzü,kuyu yarıçapının karesiyle pi sayısının çarpımına eşittir
Back to Top
karayel View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 12 Ocak 2005
Location: Türkiye
Status: Offline
Points: 45
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote karayel Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Şubat 2005 at 16:02

Alıntı: Orijinal mesaj: phrozen on 25 Şubat 2005


Teşekkürler. Program yazmada çok çok iyi olmadığımı {en azından nuhtan kalma C64 zamanlarını saymazsak-ki o zaman basicde çok iyiydim :)} ve özellikle c#' ı ve neti yeni öğrendiğimi söylemiştim. Ancak sanırım tam anlatamadım ya da ben anlamadım. Ben mevcut bir mdb dosyasına bir bağlantı sağladıktan sonra SQL komutları ile dibine kadar kıpraşmak, eşelemek vs istiyorum. Tablo yaratmak, yeni komplex sorgularla yeni yeni tablolar oluşturmak, verilerimi süzmek vs. O zaman sanırım oleDbAdapter değil Boot' un da yazdığı oleDbCommand mı kullanmam gerekiyor. Kafam karıştı. Yani bir kez mdb bağlantısı sağladıktan sonra ikinci kez bir connection oluşturup burada mı süzmem gerekiyor? ADO.net makalelerine baktım hemen hepsinde SQL serverla ilgili anlatımlar var. Ya benim kafam karışmış ya da biraz ara veriim ben ya da her ikisi de :)

yavuz


yC:karayel
Back to Top
phrozen View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 16 Ocak 2005
Status: Offline
Points: 1157
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote phrozen Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Şubat 2005 at 17:09
çok açıklayıcı olmuş karayel
Büyük işler tecrübeyle başarılır,tecrübe ise hataların toplamıdır
Kuyuya düşmüş bir kurbağa için gökyüzü,kuyu yarıçapının karesiyle pi sayısının çarpımına eşittir
Back to Top
serimc View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 24 Aralık 2004
Location: Türkiye
Status: Offline
Points: 430
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote serimc Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Şubat 2005 at 17:34
valla yukardakilerin dediği gibi, ben de şu an adım adım ADO.net kitabını okuyorum.İlk biraz karışık gibi duruyor ama değil gerçekten.DataAdapter,SqlCommand,DataSet falan çok fazla nesnesi var hepsinin kullanımı da tabii ki de.

ADO.Net ile herhangi bir veritabanına bağlantı sağlayabilirsin.Bunun için providerlar var.Ve tabii ki de
burda sql komutlarını kullanırsın.
valla www.verivizyon.com da çok güzel bir sql kitabı ve makaleler var.Bir incele istersen ben de ordan ve burdaki makalelerden öğreniyorum.ADo.Net kitabı biraz hikaye anlatıyor daha doğrusu wizardları anlatıyor.Wizard kullanmak yerine kod yazmak daha kolay gibi.

Sevgiler,
Back to Top
phrozen View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 16 Ocak 2005
Status: Offline
Points: 1157
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote phrozen Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Şubat 2005 at 10:03
Sağol dostum, Aykut Taşdelen' in kitabını almaya karar verdim bu anlatımlar bana genelde eksik & karışık ve çelişkili geldi. Ya da bende bir sorun var bugünlerde anlamadım ama bir de bunu deneyeceğim.
Büyük işler tecrübeyle başarılır,tecrübe ise hataların toplamıdır
Kuyuya düşmüş bir kurbağa için gökyüzü,kuyu yarıçapının karesiyle pi sayısının çarpımına eşittir
Back to Top
phrozen View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 16 Ocak 2005
Status: Offline
Points: 1157
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote phrozen Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Şubat 2005 at 14:39
string baglanti="Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data Source=C:\\Visual Studio Projects\\database_kodla_21.02.2005\\URL_katalog_10.02.2004.mdb";
DataSet sssdataset=new DataSet();
OleDbConnection yeni=new OleDbConnection(baglanti);
OleDbDataAdapter verial=new OleDbDataAdapter("select * from Siteler Where Kategori=6",yeni);
verial.Fill(sssdataset,"Siteler");
dataGrid1.DataSource=sssdataset.Tables[0];

SQL server kurmadan böyle bir kodla sihirbazsız [uyuz olurum bütün sihirbazlara :) ] bağlantı ve SQL sorgusu yapabiliyorum ama bu kez de sorun şu. Bu oluşturmaları formun neresinde ve nasıl yapmalıyım ki her yerden ulaşayım. Her event altında tekrar tekrar tanımlamayayım... Kayıtlar arasında dolaşacağım ve başka butonlara tıklanınca başka başka sorgular çalıştıracağım.

İyi çalışmalar.
Büyük işler tecrübeyle başarılır,tecrübe ise hataların toplamıdır
Kuyuya düşmüş bir kurbağa için gökyüzü,kuyu yarıçapının karesiyle pi sayısının çarpımına eşittir
Back to Top
yeni View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 07 Aralık 2004
Location: Türkiye
Status: Offline
Points: 327
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote yeni Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Şubat 2005 at 16:46

string baglanti="Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data Source=C:\\Visual Studio Projects\\database_kodla_21.02.2005\\URL_katalog_10.02.2004.mdb";

bu satırda bir string tanımladığın için:

web.config içinde

<appSettings>
<add key="baglanti" value="Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data Source=C:\\Visual Studio Projects\\database_kodla_21.02.2005\\URL_katalog_10.02.2004.mdb"/>
 <appSettings>

gibi deneyebilirsin. bunu hiç denemedim ama web.config içinde bu şekilde sabit tanımlandığını biliyorum

+

kendi çözümüm şöyle:

proje içinde sabitler.cs isminde bir alan oluşturuyorum. buraya dıştan erişilmesi gereken değerleri public olarak tanımlatıyorum. bu şekilde her yerden erişebiliyorum.

Programlamayı Seviyorum...
Back to Top
yeni View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 07 Aralık 2004
Location: Türkiye
Status: Offline
Points: 327
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote yeni Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Şubat 2005 at 16:51

sabitler için örnek:

 

using  System;
using System.Data.SqlClient;

namespace admin
{

 public class sabitlerim
 {
  public SqlConnection Baglantim = new SqlConnection("server=localhost;uid=xxx;password=xxx;database=ggg");
  public SqlConnection Baglanti = new SqlConnection("server=localhost;uid=yyy;password=yyy;database=ggg");

  public sabitlerim()
  {
   
  }
 }
 
}

buradaki değerlere erişmek için istediğim cs içinde:

sabitlerim baglan = new sabitlerim();

yamam yeterli. bağlantı açmak ve kapatmak için:

baglan.Baglanti.Open();

baglan.Baglanti.Close();

 

hepsi bu kadar.


Programlamayı Seviyorum...
Back to Top
phrozen View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 16 Ocak 2005
Status: Offline
Points: 1157
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote phrozen Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Şubat 2005 at 16:57
deneyeceğim teşekkür ederim
Büyük işler tecrübeyle başarılır,tecrübe ise hataların toplamıdır
Kuyuya düşmüş bir kurbağa için gökyüzü,kuyu yarıçapının karesiyle pi sayısının çarpımına eşittir
Back to Top
phrozen View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 16 Ocak 2005
Status: Offline
Points: 1157
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote phrozen Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 Mart 2005 at 09:30
Henüz deneyemedim ama bu hafızada sürekli bir yer işgal etmez mi?
Büyük işler tecrübeyle başarılır,tecrübe ise hataların toplamıdır
Kuyuya düşmüş bir kurbağa için gökyüzü,kuyu yarıçapının karesiyle pi sayısının çarpımına eşittir
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   
   


Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.